E- TİCARET YAPMALI AMA NASIL?

Şu aralar Türk firmaları arasında bir e-ticaret yapma, yurtdışı pazarlara açılma isteği oldukça yaygın. Tabii bunun birçok sebebi var. Öncelikle pandemi sürecindeki firmalar, krizde e-ticaret yapmanın önemini anladılar. Pandeminin ilk şokunun atılmasıyla birlikte firmalar, e-ticaretin cazibesine kapıldı. Krizde kendini toparlamakta zorluk çeken firmalar olası krizler için ihracatı ve e-ticareti hedefledi.

Pandemiye nispeten alışan ekonomimizle birlikte, birçok kamu kuruluşu da firmaları ihracata ve e-ticarete teşvik etmek amacıyla, destekler vermeye başladı. Bu gelişmeler de, ihracata yönlediren bir başka unsur oldu.

Bir diğer önemli etken ise, ihracatı kolaylaştıran altyapıların her geçen gün daha da hayatımıza girmesi. Bunlardan en önemlisi tabii ki İnternet. Evet, hepimiz artık globalleştiğimizden bahsediyoruz, dünyanın kocaman bir köy olduğundan… Bundan 25 yıl önce bize tek bir tuşa basarak dünyanın neresi olursa olsun anında istediğimiz bilgiye ulaşacağımız söylenseydi eminim ki hepimiz ‘hadi canım sende olur mu öyle şey’ derdik. Oysaki oluyor. Şu an internet vasıtasıyla, potansiyel alıcılarımızla bağlantıya geçip onların sanal mağazalarını geziyoruz. Firmalar hakkında bilgi sahibi oluyoruz. İşte bugün de geleceği öngörerek söylediklerimiz yarının realitesini oluşturacak. Dolayısıyla şimdiden bu yoğun rekabet ortamında ön safları almamız gerekiyor, gerekiyor da nasıl? İşte şu sıralar herkesin sorduğu ve optimum çözüm ve maliyetlerle cevap aradığı soru bu.

Burada firmaların unuttukları çok önemli bir konu var. İhracata ve e-ticarete başlamadan önce, firma ve ürünlerin ihracata hazırlanma zorunluluğu. Maalesef Türkiye’de bu konuda bilinçli yaklaşımlar sözkonusu değil. Firma sahipleri, rakip firmaları ve ürünleri baz alarak “E onlar yapıyorlar biz niye yapamayalım?” gibi bir yaklaşım içerisindeler. Oysaki burada, birçok görünen ve görünmeyen faktör var.

Kısa başlıklar olarak belirtmek gerekirse;

  1. Ürün ve firmanın belgelendirilmesi,
  2. Firmanın lojistik, üretim ve tedarik zincirinin doğru kurulması,
  3. Kısa, orta ve uzun vadede firmanın ihtiyaç ve beklentilerinin belirlenmesi,
  4. Nitelikli insan gücü ve eğitim,
  5. Fiyat ve pazarlama stratejileri,
  6. Ürünün hedef pazarlara hazırlanması,
  7. Marka ve ambalaj konusu,
  8. Finansmanın ayarlanması.

Her zaman profesyonel olan, işini titizlikle yapan piyasada kalmayı başaracaktır. İş yurtdışı pazarlara gelince, firmaların işi daha da zor. Çünkü rekabet daha da fazla. Pasta ne kadar büyükse pay almak isteyen de o kadar fazla olacaktır. Bu açıdan bakıldığında firmalar için planlama, doğru fiyat ve pazarlama stratejilerin oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde, uzun dönemli ihracat başarısını yakalamak hayal olacaktır.

E-Ticaret’e nereden başlanmalı sorusuna gelince; firmalar, ürünlerini ve yapılarını analiz ederek işe başlamalılar. Öncelikle “Biz neye sahibiz? Ve sahip olduklarımız rekabet gücümüzü ne kadar artırıyor?” sorularını sormalılar kendilerine. Daha sonra sahip olduklarının yanında hedefledikleri pazarlar için neye sahip olmaları gerektiklerini sorup, firma yapılarının ve ürünlerinin ihracata hazır olup olmadığının analizini yapmaları gerekmektedir.

Burada irdelenmesi gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır. Bu açıdan analizleri, uzman kişilerle yapıp, doğru stratejileri buna göre yapılandırmalıdırlar. Yapılması gerekli olan adımlar, ürün gruplarına, hedef pazarlara ve firmanın ihtiyaç ve beklentilerine göre değişecektir.

Artık babadan kalma metodlar işe yaramıyor. Ekonominin dev çarkına ayak uyduramayan firmalar, piyasadan çekilmek zorunda kalıyorlar. Bu tarih çağları boyunca bu şekilde oldu. Değişime ve yeniliğe açık olup, uygulayanlar her zaman lider ve öncü konumunda oldular. Bu sayede de kazançlı ve başarılı işlere imza attılar.

Şunu unutmamak gerekir ki, firmaların eksikliklerinin olması değil, bu eksiklikleri görmemesi ya da kabullenmemesi ihracatı engelleyen en önemli unsurdur.

Aslına bakılırsa burada bahsettiğimiz konular hususunda Türk firmalar olarak uygulamada bırakın öncü olmayı, geç bile kaldığımızı söyleyebilirim. Bu açıdan elimizi çabuk tutup, silkinip, neler yapmamız gerektiğinin ayırdına varalım.

Son söz olarak; Bugün ihracatınızı ve e-ticaretinizi başlatmak için ne yaptınız?

Yorum bırakın