DIŞ TİCARET EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR? DIŞ TİCARET EĞİTİMİ ALMALI MIYIM?
Dış ticaret eğitimi ‘DIŞ TİCARET’ yapmak için gerçekten gerekli midir? Yoksa, dış ticareti eğitimini almadan piyasada çalışarak öğrenebilir miyiz? Bugünkü yazımda bu konuya ilişkin tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Dış ticaret eğitimi almak isteyen bir kişi, öncelikle dış ticaret ile ilgili eksikliklerini belirlemelidir. Dış ticarette teslim şekilleri, Dış ticarette ödeme yöntemleri, dış ticarette kullanılan dökümanlar, dış ticaret satış teknikleri, ihracatta müştere bulma teknikleri, dış ticarette yazışma teknikleri dış ticaret eğitiminin ana başlıkları olup, hem teoride hem de pratikte iş hayatınıza olumlu katkısı olacaktır.
Ben dış ticareti 20 yıl önce bir dış ticaret şirketinde çalışmaya başlayarak öğrendim. Ancak daha sonra işimden istifa edip, kendi şirketimi kurduğumda, çalıştığım şirkette öğrendiğim dış ticaret bilgisinin sınırlı olduğunun farkına vardım. Dış ticaret çok geniş kapsamlı birçok farklı konuyu kapsıyordu. Dış ticaret eğitimi vermeye başladığımda fark ettim ki, dış ticaret eğitimi gerçekten gerekliydi. Çünkü kişiler hangi firmada çalışıyorlarsa, sadece o firmanın kullandığı teslim şekillerini, ödeme yöntemlerini, satış tekniklerini öğreniyorlardı. Dolayısıyla farklı bir işe girdiklerinde ya da kendi işlerini kurmak istediklerinde, mevcut bilgileri yeterli olamayabiliyordu. Aynı durum benim için de geçerli olmuştu. Bu yüzden dış ticaret eğitimi almak, ufkunuzu genişlettiği gibi, doğru bildiğiniz yanlışları da görmenize yardımcı olacaktır.
DIŞ TİCARET EĞİTİMİ alırken nelere dikkat etmeliyim?
Dış ticaret eğitimi alırken aşağıdaki yol haritasını izlemek size yardımcı olacaktır.
Neden dış ticaret eğitimi almak istiyorum? Dış ticaret konularında sertifika almak kariyerime fayda sağlar diye düşünüyorsanız, eğitim aldığınız kurumun akreditasyon belgelerine bakmanız gerekmektedir. Kurumun tüm Dünya’da geçerli akredite belgesi, ISO 9001 onayı var mıdır? Eğer yok ise, unutmayın, o kurumun verdiği sertifika bilgisayarda düzenlenmiş bir sertifikadan öte bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu açıdan eğitim alacağınız kurumun eski, köklü bir firma olması, akredite olması çok önemlidir. Aksi taktirde sadece bilgisayarda düzenlenmiş bir kağıt parçasına sahip olacaksınız. Dış ticaret eğitimi alarak meslek hayatınızda eksikliklerinizi tamamlamak istiyorsanız, eğitim alacağınız kurum ve kişinin, pratikte bu işi yapıp yapmadığına bakmalısınız. Siz de biliyorsunuz ki, teori ile pratik çok farklıdır. Dış ticareti sadece teoride bilmek onu pratikte yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bu yüzden, ithalat ihracat yapan ve bu konuda pratik bilgilere sahip kurum ve kişileri seçmeniz doğru, faydalı ve güncel dış ticaret bilgilerini almanızı sağlar.
Dış ticaret eğitimini alacağınız konuları belirlemelisiniz.
Dış ticaretin temel konuları, dış ticarette teslim şekilleri ki en çok kullandığımız teslim şekilleri; EXWORKS (Fabrikada teslim), FOB (Free On board ), CFR (Cost and Freight), CIF (Cost Insurance Freight), DDU (Delivery Duty Unpaid), DDP (Delivery Duty Paid) olup, diğer teslim şekillerini de öğrenmenizde fayda vardır. Dış ticarette ödeme yöntemleri, akreditif, Vesaik Mukabili, Mal Mukabili ödeme yöntemleri teorik anlamda en çok desteğe ihtiyaç duyulan konulardır. Ayrıca ihracatta müşteriyi nasıl bulacağımız, müşterilerimizle nasıl pazarlık edeceğimiz gibi hususlarda oldukça önemlidir.
3. Dış ticaret eğitimini alacağınız kurum ve/veya kişiyi belirlemelisiniz.
Dış ticaret eğitimi alacağınız firmanın ve kişinin eğitim becerisine sahip olması gerekmekle birlikte, pratik bilgilerle dış ticaret eğitimini zenginleştirmiş olması çok önemlidir. Farklı pazarlarda ve sektörlerde sahip olduğu bilgi, beceri ve deneyimlerini aktarabilen bir kişi olmalıdır.
Bütün bunları belirledikten ve iyi bir araştırma yaptıktan artık hedeflerinizi gerçekleştirmek üzere, dış ticaret eğitimi almaya hazırsınız… Hepinize iş hayatınızda başarılar dilerim.
Elif Pekçetin